Povratak

Odluka o sterilizaciji mlade ženke | Prednosti i optimalna dob za sterilizaciju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam dvije ženske mačke od 8 mjeseci. Nisam ih još sterilizirao. Je li za to već kasno ili to još mogu učiniti? A jedna mi mačka već plače i mislim da se već tjera. Očekujem odgovor. Puno hvala. Francisco

O: Sterilizaciju je najbolje napraviti prije prvog tjeranja mace, tj. u dobi od 5 ili 6 mjeseci starosti,  kada se javlja spolna zrelost. Tada je operacija najmanje invazivna. Kod ženskih mladih maca u toj dobi se odstranjuju samo jajnici jer se životinja nije tjerala, tj. nije se sparila. Također, u toj dobi još nema patoloških promjena na genitalnim organima. Kod ženskih maca se takvom ranom sterilizacijom uklanja nastanak raznih reproduktivnih bolesti koje su hormonski uvjetovane. U našoj zamlji postoji mišljenje da je bolje pustiti macu da se spari i ima jedno leglo, ali to je netočno. Ženke se tjeraju u vrlo ranoj dobi i tako mladi organizam je nezreo da iznese i uspješno othrani leglo. Kod rane kastracije se izuzetno smanjuje rizik od tumora mlječne žljezde koji je jedan od glavnih uzroka uginuća starijih mačaka. Sterilizacijom se sprječava i razvoj gnojne upale maternice, koji također predstavlja rizik od sepse i uginuća maca.
 

Mačke se mogu sterilizirati u bilo kojoj dobi  ako su zdrave. U Americi se to radi već i u dobi od 2 mjeseca.

 
Sterilizirane mace, mužjaci ili ženke, koje žive kao vanjske mačke zadržavaju se u blizini svog doma i poznatog terena, ne skitaju pa su i samim time manje ugrožene od zaraznih bolesti mačaka kao što je Fiv i Felv. Na kraju ako se dvoumite oko sterilizacije Vaše mace, moram napomenuti i aktualne podatke da nesterilizirane životinje bez vlasnika u prosjeku prežive oko 4 godine u vanjskim uvjetima , a za to vrijeme one i njihovo potomstvo na svijet donesu i nekoliko tisuća potomaka.

 

Sterilizacijom se omogućava duži i kvalitetniji životni vijek, a veterinarska saznanja to potvrđuju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr